De top 5 signalen van gebitsproblemen bij honden

Het gebit van je hond is minstens zo belangrijk als dat van jezelf. Toch worden gebitsproblemen bij honden vaak pas laat opgemerkt, simpelweg omdat honden hun pijn niet snel laten zien. Ze blijven vrolijk kwispelen, eten (meestal) gewoon door, en klagen niet als er iets mis is. Maar vergis je niet: achter dat trouwe snuitje kan soms flink ongemak schuilgaan.

Gelukkig kun je veel problemen voorkomen én vroegtijdig signaleren. In dit artikel nemen we je mee langs de vijf meest voorkomende signalen van gebitsproblemen bij honden, zodat je sneller aan de bel kunt trekken én weet wat je kunt doen om het te voorkomen.

 

1. Slechte adem

Een frisse hondenadem bestaat niet echt, maar een stinkende bek is wel degelijk een alarmsignaal. Als je hond uit zijn bek ruikt alsof hij op een vuilnisbelt heeft gekauwd, dan is er vaak meer aan de hand dan alleen wat brokjesresten.

Slechte adem (halitose) ontstaat meestal door de opbouw van tandplak en bacteriën in de bek. Die bacteriën kunnen het tandvlees aantasten en leiden tot ontstekingen. Wat begint als een lichte geur, kan snel uitgroeien tot een teken van beginnende parodontitis.

Laat je hond in dat geval even nakijken door de dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker het te behandelen is.

 

2. Rode of bloedende randjes aan het tandvlees

Tandvlees hoort roze, strak en glad te zijn. Zie je dat het rood is aan de randen, dat het bloedt bij aanraking of dat het er gezwollen uitziet? Dan is dat een duidelijk teken van ontsteking. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd: een ontsteking van het tandvlees.

In het beginstadium is dit vaak goed om te keren met betere mondhygiëne. Laat het echter te lang zitten, dan kan het zich ontwikkelen tot parodontitis, waarbij het tandvlees zich terugtrekt en tanden zelfs los kunnen gaan zitten.

 

3. Minder zin in eten of moeilijk kauwen

Eten is voor veel honden het hoogtepunt van de dag. Dus als je merkt dat je hond zijn voer laat staan, langzamer eet of ineens met zijn kop scheef kauwt, dan kan dat wijzen op pijn in de bek.

Sommige honden kiezen ervoor om hun harde brokken te negeren, maar eten wél zachte snacks of vlees. Ook dat is een aanwijzing dat kauwen pijn doet. Probeer niet te wachten, maar laat het nakijken. Gebitsproblemen lossen zich helaas niet vanzelf op.

 

4. Overmatig kwijlen of likken

Een andere subtiele aanwijzing: kwijlen. Natuurlijk kwijlen sommige honden van nature meer dan andere, maar als je hond ineens veel meer speeksel aanmaakt of constant aan zijn lippen likt, kan dat duiden op irritatie in de mond.

In combinatie met andere signalen – zoals slechte adem of weinig eetlust – wordt dit een belangrijke indicator dat er iets niet klopt. Vooral bij kleinere rassen is dit een veelvoorkomend symptoom van gebitsproblemen.

 

5. Gele of bruine aanslag op tanden en kiezen

Een beetje verkleuring is normaal, zeker bij oudere honden. Maar dikke, geelbruine aanslag op de tanden is een teken dat tandplak is omgezet in tandsteen. En tandsteen vormt een broedplaats voor bacteriën.

Tandsteen kun je niet zelf weghalen: daarvoor moet je naar de dierenarts. Als dit niet behandeld wordt, kunnen de bacteriën het tandvlees binnendringen en zelfs andere organen in het lichaam aantasten.

 

Wat kun je doen om gebitsproblemen te voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Door dagelijks het gebit van je hond te verzorgen, kun je veel ellende voorkomen. Denk aan tandenpoetsen, gebitsvriendelijke voeding en het regelmatig aanbieden van een goede kauwkluif.

Bij Nylabone hebben we een ruim aanbod kluiven die bijdragen aan een gezond gebit. Door te kauwen wordt tandplak op natuurlijke wijze verwijderd en het tandvlees gemasseerd. Bovendien helpt het bij stressreductie en verveling – wat extra fijn is voor je hond.

Twijfel je over de toestand van het gebit van je hond? Laat er dan geen gras over groeien en maak een afspraak bij de dierenarts. Gebitsproblemen zijn goed te behandelen als je er op tijd bij bent, en je hond zal je dankbaar zijn voor een frisse, pijnvrije glimlach.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »